2016. december 1., csütörtök

Gyöngyhagymával sült csirkemell pestós zöldségpürével



Vasárnap délelőtt... Mit főzzek? Oké! Csirke meg püré lesz! Jó, de valamivel turbózzuk már fel egy kicsit, hogy ne legyen olyan egyhangú. :) Így került pesto a zöldséges krumplipürébe és gyöngyhagyma a natúr csirkemell mellé. Jól összepasszoltak! :) 

Hozzávalók:
A gyöngyhagymás csirkemellhez
  • 1 kg csirkemell
  • 1 kis üveges savanyított gyöngyhagyma
  • só, bors
  • kókusz-, vagy liba- kacsazsír
A csirkemellet szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd a zsiradékon, egy nagyobb serpenyőben elkezdem sütni. Hozzáadom a lecsöpögtetett gyöngyhagymát, átsütöm az egészet. Közben kevés vizet is adok hozzá, ha elpárolgott, a gyöngyhagyma levéből is teszek hozzá keveset, majd az egészet készre sütöm. Ilyen mennyiségű csirkemellet érdemesebb több részletben kisütni, hogy tényleg süljön és ne párolódjon. Ha mindent jól csináltunk (elég ideig hagytuk az ételt a serpenyőben :) ), a gyöngyhagyma szépen megpirul, a leve pedig kissé meg is karamellizálódik.

A körethez:
  • 1 kg burgonya
  • 1 kg fehér zöldség vegyesen (patisszon, paszternák, fehérrépa...)
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 8 dkg vaj és liba- vagy kacsazsír (vegyesen)
  • só, zúzott fokhagyma, őrölt szerecsendió
  • 4 evőkanál bazsalikom pesto
  • 1 kis pohár Crème fraîche (Lidl-ben kapható, de ha nincs, akkor kevés tejföl és tejszín keveréke)
A zöldségeket és a hagymát megtisztítom, kockára vágom, fazékba teszem és főzni kezdem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, közben sózom és adok hozzá egy kis fokhagymát is. Ha megfőtt, leszűröm, de a főzővizet nem öntöm ki. Krumplinyomóval összetöröm a zöldségeket, hozzáadom a vajat és a zsírt, és az egészet lazítom a Crème fraîche-el (és ha nagyon sűrű, akkor még a főzővízzel is), ízesítem a pesto-val és kevés szerecsendióval, majd fakanállal alaposan kikeverem az egészet. Ettől lesz igazán krémes és könnyű a püré.  

Tipp: Csillagtököt ilyenkor már nem olyan egyszerű találni, de nyugodtan használhatunk fantáziánk szerint akár más (nem feltétlenül fehér) zöldségeket is. Pl.: kelbimbó, brokkoli, karfiol stb.


Ebből a bazsalikomból készült a pesto még ősszel. Keresztanyukámnál szedtük ezt a hatalmas csokrot. Akkora bazsalikombokrai vannak, hogy a kb. 1 méter magas fiam simán el tud bújni köztük. :) 





És a bazsalikombokrok ilyen csodás rézvirágok között voltak. :)






Nincsenek megjegyzések: